×

U Sarajevu predstavljen portal PoslovniTurizam.ba uz panel diskusiju o razvoju kongresnog turizma u Bosni i Hercegovini

Specijalizirani portal posvećen poslovnom turizmu u bosni i Hercegovini, PoslovniTurizam.ba, predstavljen je javnosti 04.06.2024. u Bošnjačkom insitutu u Sarajevu
Panel diskusija o razvoju poslovnog turizma u BiH
Panel diskusija o razvoju poslovnog turizma u BiH

U Sarajevu je javnosti predstavljen PoslovniTurizam.ba/BH-meetings.com, prvi specijalizirani portal u Bosni i Hercegovini posvećen poslovnom turizmu. Pred oko 50-ak okupljenih predstavnika turističke i hotelske industrije, poslovne zajednice i medija, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, predstavljene su funkcionalnosti i ciljevi novog portala te je, u suradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, održana panel diskusija na temu razvoja poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Glavne karakteristike portala uvodno je predstavila Daniela Kos, voditeljica projekta PoslovniTurizam.com/CroatiaMeetings koja je objasnila pojam online servisa 'venue finder' te objasnila kakvu ulogu i važnost projekt ima za poslovni turizam u Hrvatskoj.

Promocija i panel o razvoju poslovnog turizma u BiH

Portal PoslovniTurizam.ba je pokrenut kako bi pružio sveobuhvatne informacije i resurse za organizaciju poslovnih događaja, konferencija, seminara, kongresa, incentiva i sl. Portal nudi cjelovit i detaljan pregled ponude kongresnih kapaciteta, specijaliziranih agencija i vezane uslužne industrije u Bosni i Hercegovini. Tu je i besplatan alat Event asistent pomoću kojega organizatori događanja mogu istodobno poslati upit za ponudu na više adresa. Osim toga informativni je centar za najnovije vijesti i stručne članke o trendovima i inovacijama u poslovnom turizmu, najave predstojećih poslovnih događanja u regiji, kao i intervjue s najvažnijim ličnostima industrije.

Josipa Terzić-Rezić, voditeljica projekta, je objasnila: „Cilj portala PoslovniTurizam/BH-meetings.com je na jednom mjestu okupiti sve ponuđače usluga iz oblasti poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini i predstaviti kapacitete domaćim i međunarodnim organizatorima poslovnih evenata. Bosna i Hercegovina ima puno za ponuditi poslovnim gostima i pravo je vrijeme da to pokažemo regiji, Europi i Svijetu. Kroz MICE magazin educirat ćemo lokalno tržište o svim prednostima za održavanje poslovnih evenata u našoj zemlji i podizati znanje i kapacitete.

Promocija i panel o razvoju poslovnog turizma u BiH

Sinergija javnog i privatnog sektora nužna za razvoj poslovnog turizma

Uslijedila je panel diskusija „Razvoj poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini - potencijali i prilike“, na kojoj su sudjelovali istaknuti stručnjaci iz oblasti turizma i kongresne industrije: dr. sc. Haris Fazlagić direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermina Sefer direktorica hotela Hills, Belmina Bajrović direktorica hotela Holiday, Feđa Begović direktor projekta USAID Turizam, Enis Hadžimujić vlasnik tvrtke Business Concierge Center Sarajevo i organizator Sarajevo Tourism Summita te prof. dr. Almir Peštek redovni profesor na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Dr. sc. Haris Fazlagić je istaknuo kako Turistička zajednica Kantona Sarajevo od svog osnivanja krajem 2017. godine ostvaruje uspješnu i aktivnu saradnju s vladinim i nevladinim sektorom: „Dokazali smo se kao pouzdan i respektabilan partner vladinog sektora o čemu govore brojni uspješno realizirani zajednički projekti. Također, putem javnih poziva u ovoj godini podržali smo više od 150 događaja među kojima su konferencije, panel diskusije, tematske posjete npr. novinara iz cijelog svijeta i slično. Sarajevo Destintion Festival koji smo organizovali u aprilu ove godine još jedan je dokaz našeg rada na razvoju poslovnog turizma u Kantonu Sarajevo.” Dodao je kako je, suprotno općem viđenju Sarajeva u inozemstvu, prema provedenim istraživanjima Sarajevo jedan od najsigurnijih gradova u Europi, što je jedan od važnih preduvjeta za privlačenje međunarodnih skupova.

Promocija i panel o razvoju poslovnog turizma u BiH

Feđa Begović direktor je projekta USAID Turizam kojeg financira američka vlada, u vrijednosti 20 miliona američkih dolara, s fokusom na donošenje najboljih svjetskih praksi u oblasti turizma. Kroz projekt su do sada provedene brojne aktivnosti koje su rezultirale unapređenjem stanja u poslovnom turizmu u Bosni i Hercegovini. On je na panelu istaknuo kako poslovni turizam može riješiti probleme s kojima se turizam u Bosni i Hercegovini susreće, kao što su kratak boravak turista (svega 2 noćenja) i sezonalnost te dodao: „Ključni faktori za dalji razvoj uključuju izgradnju infrastrukture, poboljšanje avio konekcija, edukaciju i certificiranje lokalnih stručnjaka, promociju i marketing, te razvoj partnerstava između javnog i privatnog sektora“.

Prof. dr. Almir Peštek rekao je kako Sarajevo i BiH imaju puno uspješnih pojedinačnih priča, kao i niz inicijativa iz privatnog sektora i preduvjeta za razvoj poslovnog turizma, koje sada treba iskoristiti i ujediniti pod jedinstvenu strategiju i sistemsku komunikaciju.

Promocija i panel o razvoju poslovnog turizma u BiH

Enis Hadžimujić je rekao: „Edukacija i obuka kadrova kroz programe certificiranja ključni su za osiguranje kvalificirane radne snage sposobne da upravlja kompleksnim događajima. Olakšanje administrativnih procedura, razvoj finansijske podrške i sponzorstava te intenziviranje promotivnih aktivnosti ključni su za povećanje broja organiziranih događaja i privlačenje međunarodnih učesnika.

Upravo u ovom posljednjem portal PoslovniTurizam.ba može uvelike pomoći, naglasila je voditeljica tog projekta i moderatorica panela, Josipa Terzić-Rezić.

Panelisti su se složili kako Bosna i Hercegovina itekako ima značajne potencijale za razvoj poslovnog turizma za koji je potrebna institucionalna podrška i ulaganja u infrastrukturu, a inicijativa poput portala PoslovniTurizam.ba značajno će doprinijeti promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao atraktivne kongresne destinacije.