×

Zenica - Gastronomija

Zenička regija

Zenica, grad u središtu Bosne i Hercegovine, poznat po industrijskoj povijesti, sportu, kulturnim znamenitostima i strateškom prometnom položaju sve se više spominje kao destinacija za organizaciju poslovnih događaja.

Zenica ne samo da očarava svojim povijesnim pričama nego pruža i raznoliku gastronomsku ponudu koja će zadovoljiti sve gurmane. Ovaj grad skriva neka od najukusnijih tradicionalnih bosanskih jela, koja oduševljavaju autentičnošću i bogatstvom okusa.

Jedan od nezaobilaznih simbola bosanske kuhinje su ćevapi, a zenički ćevapi poznati su kao jedni od najboljih, stalno u konkurenciji sa sarajevskim i travničkim verzijama. Posluženi s domaćom lepinjom i lukom, ovo je jelo koje posjetitelji Zenice jednostavno ne smiju propustiti.

Još jedna važna tradicija je Čimburijada, proslava dolaska proljeća uz obale rijeke Bosne, gdje se priprema čimbur—tradicionalno jelo od jaja. Postoji mnogo varijacija, ali osnovna verzija uključuje pržena jaja s lukom, često obogaćena povrćem ili mesom.

Zenica također nudi brojne moderno uređene restorane s bogatom ponudom internacionalnih specijaliteta, s ponudom kulinarskih delicija koje su drugačije od tradicionalne kuhinje.

Za ljubitelje slatkog, Zenica je pravi raj. U tradicionalnim slastičarnicama možete uživati u starinskim bosanskim desertima poput baklave, hurmašice, kadaifa, tufahije i šampite. Ovi slatkiši pripremaju se po starim receptima, a njihovi okusi vraćaju u prošlost. Posjetitelji uz kolače najčešće isprobaju zaboravljena pića poput boze (osvježavajuće piće od kukuruznog brašna), salepa (topli napitak od korijena biljke kaćun) i špricera (boza s limunadom).

Zenica nudi sve potrebne sastojke za nezaboravan doživljaj, koji će obogatiti svaki poslovni boravak u ovom predivnom gradu.